Albumrecensie: Big Troubles

Mijn recensie van het album ‘Romantic Comedy’ van indieslackers Big Troubles, zoals op KindaMuzik verschenen:

Big Troubles voldoen precies aan het plaatje van een door Slumberland Records ingelijfde band. De Slumberlandstal staat namelijk vol met gruizige fuzzkoeien, variërend van dromerig tot schurend. Allemaal indie-slackers die zich begin jaren negentig uitstekend vermaakt zouden hebben. Zo staan bijvoorbeeld The Pains of Being Pure at Heart, Weekend en Veronica Falls in dezelfde stal te grazen. Big Troubles zouden in dat rijtje tussen TPoBPaH en Weekend komen te staan.

Romantic Comedy is het tweede album van Big Troubles. In 2010 kwam namelijk het album Worry uit, waarop de band net wat ongecontroleerder klonk. Voor het nerveuze gerammel is op Romantic Comedy een netter geproduceerd geluid in de plaats gekomen. Enerzijds is dat jammer, want juist het lofi-opgeblazen-speaker-sausje op Worry maakte het zo’n verdomd leuk album. Anderzijds is het een slimme keuze. Onervaren gekloot levert vaak interessante muziek op, maar een roemrijke muziekcarrière krijg je er niet snel mee.
En daarom zit Mitch Easter ditmaal achter de knoppen, de man die roem vergaarde als producer van REM en Pavement. Een man die dus weet hoe je een band moet laten klinken. Die keuze heeft haar vruchten afgeworpen, want Romantic Comedy is een heerlijk album geworden.

De plaat is gevuld met prachtige popliedjes. Natuurlijk zwaar leunend op een jarennegentiggeluid, maar goede hooks zijn van alle tijden en daarom stoort deze retromanie geen moment. De ingetogen, zachte zang wordt beurtelings door Ian Drenning en Alex Craig verzorgd en ze voorzien de liedjes van een ferme scheut teenage angst. De muziek balanceert netjes tussen ingetogen zweverigheid en gruizige shoegaze. Qua rustiger werk springt vooral ‘Sad Girls’ eruit, met een sterk uitgewerkte start-stopstructuur, terwijl in ‘Minor Keys’ het licht dissonante shoegazerandje goed werkt.

Big Troubles is absoluut niet de stoute stier die het zootje in de Slumberlandstal eens flink opschudt, die taak is voor het ruigere Weekend weggelegd. Maar voor liefhebbers van The Pains of Being Pure at Heart is de retropop van Big Troubles verplichte kost.

Big Troubles – Misery by Slumberland Records